Идеи за най-добра функция и 11 правила, които да следвате при покупка

Обичаме да споделяме идеи за функционално осветление тук в TLC Interiors, но днес искаме да отидем крачка напред. Тази публикация ще ви разкаже какво трябва и какво не трябва да правите, когато става въпрос за избор на полилеи или висулки за вашия дом и как инсталирането им може да промени или развали целия външен вид.

Избирате ли един или два полилея за пространство? Какъв размер и форма е най-подходящ? Какъв стил на полилей или висулка избирате?

Всичко това и още ви очаква, така че превъртете нататък, докато ви вдъхновяваме да прегърнете функционалното осветление у дома и да се уверим, че избягвате някои от най-често срещаните грешки в дизайна.

Тази публикация е създадена в партньорство с Дизайнерски полилей.

кръгъл кристален полилей в разходка над масата за съхранение на бижутакръгъл кристален полилей в разходка над масата за съхранение на бижута

1. Функционалното осветление работи най-добре като герой на стаята

Една стая съдържа различни дизайнерски елементи, но вие искате да сте сигурни, че те не се конкурират за окото ви или не се чувстват поразителни заедно. Добро правило е един елемент да бъде „героят“. Това е парчето, което първо привлича вниманието ви.

В много от нашите проекти ние допускаме a кристален полилей или висулка да бъде този герой. Това е по-сложният, визуално стимулиращ момент, като други предмети като изкуство, килими и мебели са по-приглушените поддържащи играчи.

Това гарантира, че стаята се чувства хармонично, без да е скучна. Все още имате основната атракция (осветлението), но в пространството няма хаос.

вход празен полилей висулка стъкло и месингвход празен полилей висулка стъкло и месинг

2. За празнини и входове, Go Massive или Go Dwelling

Никога не искате осветлението на функциите да се чувства извинително. В повечето случаи би трябвало да привлече вниманието и затова, ако някога се съмнявате какъв размер полилей е подходящ, предлагам винаги да избирате по-голям.

Това е особено вярно в зона като коридор или стълбище. Има толкова много място за игра, че искате да сте сигурни, че светлината, която инсталирате, е в правилния мащаб.

Многослойни/вълнообразни полилеи тук са страхотна идея, защото вървят вертикално и запълват отрицателното пространство. В стълбищните клетки просто искате да сте сигурни, че има достатъчно място за преминаване под него, без да удряте главата си в каквито и да е компоненти.

кръгъл стъклен полилей със светлина над кръгла маса за хранене с лале с идеи за светлинакръгъл стъклен полилей със светлина над кръгла маса за хранене с лале с идеи за светлина

3. Една „кръгла“ форма върху маса за хранене работи добре

Трапезарията може да изглежда доста структурирана, ако имате правоъгълна маса за хранене, правоъгълно изкуство, правоъгълен килим и правоъгълен бюфет. Има много твърди линии в играта. Столовете в течна или органична форма могат да помогнат тук, но функционална светлина в „кръгла“ форма също може да направи чудеса.

Когато казвам „кръгъл“, имам предвид, че цялостната форма е кръгла или овална, като топка. Все още може да бъде полилей с множество рамена и кристали, но ако начертаете линия около него, пак ще прилича на грубо кръгла форма.

Един от тях, инсталиран над центъра на масата, е идеален. Едно по-голямо парче над масата за хранене винаги е по-добро от две по-малки, разположени едно до друго.

линеен кристален полилей от месинг над масата за храненелинеен кристален полилей от месинг над масата за хранене

4. Или изберете линеен полилей, който се движи в посоката на масата

Другата възможност, когато става въпрос за осветителни тела в трапезарията, е да изберете висулка или полилей, който е по-линеен, движещ се в същата посока като масата. По-дългите варианти от Колекция Хармония са добър пример за това.

За да сте сигурни, че пространството не се чувства твърде твърдо, изберете елегантен полилей като този по-горе, който включва много кристали и крушки. Въпреки че формата е по-опростена, кристалите и крушките вършат голяма част от работата, за да придадат дълбочина и измерение на трапезарията.

Като правило никога не искате полилеят във вашата трапезария да е със същата ширина като масата под него. Светлината винаги трябва да влиза малко. Ако запазите дължината на светлината около две трети от дължината на масата, вие сте на печеливш подход.

дизайнерски полилей, монтиран в средата на спалнята, кристална кръгла светлинадизайнерски полилей, монтиран в средата на спалнята, кристална кръгла светлина

5. За една спалня, една светлина в центъра на стаята работи

Полилей или пендел, монтиран в центъра на вашата спалня, над легло, може да направи чудеса, като внесе усещане за величие в пространството. Това работи особено добре, ако имате високи тавани, които поддържат доста голям светлинен момент.

Ако сте в дом в по-стар стил с роза на тавана, инсталирането на традиционен полилей или пендел е гениална идея, защото ще направи фокусната точка още по-голяма и по-съобразена с възрастта на дома. Има дори зашеметяващи версии за вграден монтаж като тези за тези от вас с по-ниска височина на тавана.

Просто се уверете, че що се отнася до размера на вашата светлина, падането не е толкова ниско, че да се чувства натрапчиво, когато лежите в леглото. Можете също така да се уверите, че е налична опция за по-слабо осветление, за да можете да контролирате интензитета на светлината през нощта.

мъжествена спалня с дървена ламперия и барокови черни аплицимъжествена спалня с дървена ламперия и барокови черни аплици

6. Или изберете две по-малки над нощните шкафчета

Това наистина е една или друга ситуация, когато става въпрос за функционални светлини във вашата спалня. Имате такъв в центъра на стаята или вместо това имате функционално осветление над нощните шкафчета (висяща лампа или стенни аплици). Не съм виждал много сценарии, в които и двете изглеждат добре.

Когато избирате функционални лампи за нощните си шкафчета, уверете се, че не са по-широки от нощните шкафчета. Също така искате да сте сигурни, че не са по-дълбоки, а когато става въпрос за височина, искате основната част от светлината да е пропорционално по-малка от масата под нея.

Също така помислете какво ниво на яркост пропуска полилеят или висулката. В идеалния случай няма да искате да видите открити крушки, тъй като това може да наруши успокояващото усещане, което искате в една спалня.

някои кристални висулки като тези ще изглежда страхотно над леглото.

голям кристален полилей във френската провинциална всекидневна трапезарияголям кристален полилей във френската провинциална всекидневна трапезария

7. В хола имате две възможности

Полилеите в хола са абсолютен победител в моите очи. Подобно на спалнята, ако таваните ви са високи, можете да инсталирате такава в центъра на стаята и да направите истинска особеност от нея.

Все пак може да помислите за димер на полилея на това място, само за да можете да контролирате количеството светлина, което излъчва (ако гледате телевизия и искате тя да бъде по-малко интензивна на светлинния фронт, например).

Ако таваните ви са по-ниски, деликатен полилей в ъгъла на стаята също може да свърши работа. Поставете го на димер и го намалете наполовина, за да създаде точното количество светлина за настроение през нощта.

три стъклени и месингови висулки за полилей над кухненския остров с цветятри стъклени и месингови висулки за полилей над кухненския остров с цветя

8. Над кухненския остров изберете три по-малки светлини

Функционалните светлини над кухненската пейка изглежда спъват най-много хората, но не е нужно да е толкова стресиращо.

Като основно правило, най-добре е да инсталирате три еднакви светлини над острова, с празнина между светлините и оставяйки известна празнина между външните светлини и края на вашата пейка. В този случай по-проста светлина работи най-добре, отколкото три доста сложни.

Три Висулки с бохемска кошница един до друг биха изглеждали перфектно.

Другият вариант е да инсталирате по-линейна светлина, която се движи в същите посоки като пейката, но не е толкова дълга, колкото общата ширина на пейката.

три кристални висящи лампи над кухненския остров с ръб на водопад от бял камъктри кристални висящи лампи над кухненския остров с ръб на водопад от бял камък

9. В кухнята/трапезарията една светлина да бъде звездата

Ако разполагате с кухня и трапезария с отворен план, където двете зони са разположени една до друга, искате да изберете само една зона, която да носи по-драматичната светлина.

Склонен съм да имам по-проста светлина над кухненската пейка в проектите, които проектирам, с по-драматична фокусна светлина над масата за хранене. По какъвто и начин да го направите, искате една светлина да бъде звездата на шоуто, а втората светлина (или набор от три светлини) да бъде поддържащият играч.

Ако имате както кухнята, така и трапезарията, украсени с драматични светлини, може да започне да се чувства визуално хаотично и твърде стимулиращо за окото.

кристален полилей над вана в баня с открита червена тухлена стенакристален полилей над вана в баня с открита червена тухлена стена

10. Полилеите са чудесни и за бани

Не можем да забравим за функционалните светлини в баните и тоалетните. Това са две области, в които можете да бъдете малко по-смели и поемащи риск, ако искате.

Тъй като това са пространства, където прекарвате по-малко време през целия ден, дизайнът на стаята може да бъде по-експериментален или натискащ граници. Късметът благоволи тук на смелите.

Помислете за привличаща вниманието функция, осветена над тоалетна, която можете да вземете, докато миете ръцете си. Светлини от Колекция Infinity ще работи перфектно.

Или защо не инсталирате полилей в центъра на стаята, за да можете да приемате светлината, която хвърля върху стените, докато се къпете? The Кошница Полилеи са зашеметяващи за зона като тази.

И двете идеи ще работят и вие сте ограничени само от вашето въображение.

кристални стенни аплици във входа със зелени стени и кръгло месингово огледалокристални стенни аплици във входа със зелени стени и кръгло месингово огледало

11. Стенните аплици са чудесни за входове, коридори и дори бани

Полилеите и висулките често са първото нещо, за което се сещаме, когато обмисляме идеи за светлини за нашите домове, но нека не пропускаме стенни аплицикойто наистина може да повдигне входове, коридори и бани.

Инсталирането на аплици от двете страни на произведения на изкуството и огледала може да привлече допълнително внимание към тези предмети, както и инсталирането им в по-малки стаи, като тоалетни, ако висулката не работи.

Празен коридор и стълбищните клетки наистина могат да оживеят с монтирани стенни аплици, така че мислете извън кутията и се насладете на елегантността, която те могат да внесат в своите помещения.

За повече идеи за функционално осветление и вдъхновение за вашия дом посетете уебсайта на Designer Chandelier на адрес www.designerchandelier.com.au/

Leave a Comment